Geen categorie

Een shaker met karakter

De cocktail shaker is de meest karakteristieke bartending-tool. Deze is verkrijgbaar in vele soorten en maten, en is vrijwel onmisbaar achter elke bar. De Boston-shaker, de Cobbler-shaker, de Franse shaker hebben allemaal hun eigen geschiedenis en bestaan al sinds iemand zich kan herinneren. Laten we een duik nemen in de wereld van cocktail shakers, zodat u kunt beginnen met het samenstellen van uw perfecte cocktailshakerset!

Cocktail Shaker

Het eerste bewijs van een cocktailshaker werd al in 7000 voor Christus in Zuid-Amerika gevonden! Er is vastgesteld dat fragmenten van flessen met daarin sporen van alcohol, bedoeld waren voor het mengen van dranken. Volgens de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando Cortez werden ‘gouden cilindervormige containers’ gebruikt om schuimige cacaomengsels te bereiden.

Vandaag de dag

De cocktai lshaker waar we vandaag de dag aan denken, werd rond het midden van de 19e eeuw onderdeel van de algemene uitrusting voor het maken van cocktails. Voordat deze shakers er waren, werden drankjes gewoon heen en weer gegooid tussen twee glazen om de ingrediënten te mengen. Roestvrijstalen cocktailshakers waren halverwege de jaren 1850 standaard baruitrusting.
Tegen de tijd dat Jerry Thomas in 1862 het allereerste cocktailboek schreef (‘How to mix drinks’), instrueerde hij zijn lezers al om hun drankjes te schudden en zei: geweldige hulp bij het mengen ‘. Dat was zeker niet gelogen.

Veel vernieuwingen

Inmiddels zijn er door barmannen veel nieuwe cocktailshakers uitgevonden, waaronder nieuwere versies met verbeteringen. Drie soorten cocktailshakers hebben de tand des tijds doorstaan: de Franse, de Boston en de Cobbler-shaker. Toen het concept van de shaker zich ontwikkelde in de Verenigde Staten, domineerde wat later bekend werd als de Boston-shaker de Amerikaanse bars. De versie die in Groot-Brittannië die het populairst was, heette de Franse shaker (later de Parijse shaker). Het derde type is de driedelige of Cobbler-shaker, die een geïntegreerde zeef betrof.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *